Stå op på arbejdspladsen

Det danske arbejdsliv er efterhånd præget af meget stillesiddende adfærd, hvor medarbejdere ofte befinder sig i de samme fastlåste arbejdsstillinger 8 timer ad gangen. På sigt har det konsekvenser for vores helbred, især når det kommer til kropsgener og vores helbred. Derfor er det vigtigt at få variation ind i hverdagen.

Du har helt sikkert hørt, at det er godt at stå op på arbejdspladsen, men hvilken gavn har det egentligt at stå op, og hvordan kan du sørge for at inkorporere mere ståtid i dine arbejdsrutiner? Det er to felter, vi vil kigge nærmere på her på siden 👇

Gå med i næste Tæl Skridt kampagne

Tilmeld jeres hold

Læs mere om Tæl Skridt kampagnen

GIV DIN KROP VARIATION VED AT STÅ OP PÅ ARBEJDSPLADSEN

Vores kroppe er skabt til at røre sig, hvor vitale funktioner er afhængige af, at vi bevæger os regelmæssigt for at kunne fungere optimalt. Det værste, vi kan gøre for vores helbred, er dermed at være inaktive store dele af dagen.

Menneskekroppen er nemlig yderst tilpasningsdygtig, så hvis vi forholder os stille i de samme faste arbejdsstillinger, vænner kroppen sig til, at normen er minimal bevægelse. Det har negative konsekvenser både for vores muskler, kredsløb, knogler og kan risikere at føre til følgesygdomme som type 2-diabetes.

Det er derfor vigtigt at indtænke variation i vores hverdag, så vi sørger for at få rørt vores kroppe og derigennem forebygger livsstilssygdomme. Kroppen har brug for muskelaktivitet for at kunne holde sig stærk, sund og funktionel.

En enkel måde at give din krop den eftertragtede bevægelse og variation, den har behov for, er ved at sørge for, at du regelmæssigt bryder dit stillesiddende arbejde med stående pauser i løbet af dagligdagen. Ifølge forskning inden for området er det nemlig ikke nok, at vi er aktive i fritiden for at opveje de mange timers siddende arbejde.

I stedet er det også de stående pauser i løbet af dagen, der er med til at gøre en stor forskel. Samtidig vil det have positiv effekt på flere fronter, hvis du sørger for at stå op på arbejdspladsen.

MOTIVER DINE HOLDKAMMERATER MED PLAKATER, TILMELDINGSLISTER, GODE RÅD OG ANDET GODT

Stå op på arbejdspladsen og forbrænd flere kalorier

Når du rejser dig op fra skrivebordet og står op på dit arbejde, vækker du aktivt kroppen fra sin hviletilstand. Samtidig aktiverer en stående pause flere af kroppens store muskler, hvilket kræver mere energi i forhold til, hvis du sidder ned. Står du op, sørger du også for at holde gang i forbrændingen og øger derigennem dit stofskifte.

Læs mere om sundhed på arbejdspladsen

Faktisk forbrænder du 0,7 kalorier mere per minut, når du står op. Undersøgelser har her vist, at personer der arbejder stående mellem 2,5-3 timer om dagen forbrænder cirka 50 kalorier mere i timen. Det svarer til 750 kalorier i løbet af en arbejdsuge, og 30.000 kalorier på ét år. Kaloriemæssigt svarer det dermed til at gennemføre syv maratonløb.

Aflast og styrk din krop ved at stå op på arbejdspladsen

Det er dog ikke kun din forbrænding, der vil opleve en positiv effekt, hvis du sørger for at stå op på arbejdspladsen. Samtidig vil din muskulatur og ben også nyde godt af en stående pause.

Det skyldes, at vi ikke aktiverer vores muskler lige så meget, når vi sidder ned. Ved at stå op øger du dermed belastningen på dine ben, hvilket ifølge fysioterapeuter, er en god ting, da det er med til at styrke dine knogler og forebygge knogleskørhed.

Udover at styrke dine muskler og knogler, aflaster du ligeledes din krop ved at stå op på arbejdspladsen. Stående arbejde er nemlig med til at forebygge kropsgener såsom ryg-, hofte- og nakkesmerter, der elles risikeres at udvikles specielt ved udbredt stillesiddende arbejde.

Det betaler sig altså at variere dine arbejdsstillinger, da det kan reducere risikoen for disse arbejdsrelaterede gener. Ligeledes kan stående pauser være med til at forbedre din kropsholdning samt sørge for, at du får givet din krop et velfortjent stræk.

Få inspiration til gode såvel sjove teambuilding aktiviteter og øvelser, der styrker helbredet og giver jer skridt på kontoen.

Stå op på arbejdspladsen og få mere energi i hverdagen

Har du brug for et veltrængt boost på energikontoen i løbet af dagen, kan det at stå op på arbejdspladsen også være en særdeles god og enkel måde at forny din energi. Af og til har vi blot brug for at skabe lidt variation, så vi ikke risikerer at falde sammen og blive dvaske. Ved at stå op på arbejdspladsen vil du helt sikkert kunne mærke en forskel på din koncentrationsevne, når du sørger for at bryde dine siddetid regelmæssigt. Det er især en god idé, som et afbræk til at sidde med tunge opgaver, der kræver megen tænkning.

GODE RÅD TIL AT STÅ MERE OP PÅ ARBEJDSPLADSEN

Det kan være rigtig svært at bryde de slemme vaner med at sidde ned det meste af dagen. Derfor giver vi dig her nogle gode råd til, hvordan du kan sørge for at stå op på arbejdspladsen oftere i løbet af din hverdag:

Råd 1

Et hæve-sænke bord gør det nemt at få din computer og tastatur op i en behagelig ståposition, der passer lige til dig. Gør det eventuelt til en vane at hæve dit skrivebord inden din frokostpause eller i slutningen af din dag, så bordet er hævet og klar, når du kommer tilbage.

Råd 2

Brug din mobil eller et stopur til at sætte en alarm, der i løbet af dagen minder dig om, at du skal stå op på arbejdspladsen. Det kan f.eks. være én gang i timen. Sæt eventuelt et mål for, at du skal sørge for at stå op på jobbet X antal gange i løbet af dagen i mindst 10-15 minutters interval ad gangen.​

Råd 3

Ændre din stillesiddende kontoradfærd med små tiltag såsom at stå op, når du taler i telefonen, lave flere møder om til walk and talks, stå op til foredrag eller lignende. Det handler om at ændre dine vaner i det lange løb.

Råd 4

For at undgå, at du belaster dine fødder ved at stå op på arbejdspladsen, kan det være en god idé at anskaffe en ergonomisk skummåtte til fodstøtte. Det skåner dine fødder og gør dig i stand til at stå op på arbejdspladsen i længere tid. Derudover kan en fodmåtte hjælpe med at opretholde en ordentlig balanceret arbejdsstilling, hvor din vægt fordeles ligeligt på begge fødder.​

Du kan finde mere inspiration til, hvordan du og kollegerne kan skabe en mere aktiv arbejdsplads på undersiderne motion på arbejdspladsen.

Derfor skal I deltage i Tæl Skridt

Få et aktivt afbræk i hverdagen med Tæl Skridt

Når vi taler om at skabe variation i sine arbejdsstillinger, hvad end det er ved at stå op på arbejdspladsen eller ved at få mere bevægelse ind i løbet af hverdagen, handler det i sidste ende om at få taget hul på de gode vaner. I takt med, at du bliver mere bevidst om, hvor meget eller hvor lidt du egentlig står op eller går i løbet af dagen, jo nemmere bliver det at kickstarte de gode tiltag og ikke mindst holde dem ved lige.

Leder I efter en måde, hvorpå I kan igangsætte gode sundhedstiltag på jeres arbejdsplads, er Tæl Skridt det perfekte sted at starte. At tælle skridt er nemlig en sjov måde at bevæge sig på med kollegerne, og er samtidig social kollegamotion, hvor alle kan være med uanset træningsniveau. Tilmeld kollegerne til en af vores Tæl Skridt kampagneuger og tag det første skridt på at kickstarte jeres sunde arbejdsplads.

Hold kontakten med os og få nyheder samt tips og tricks lige i mailboksen

VIGTIGE DATOER I NÆSTE TÆL SKRIDT KAMPAGNE

TS3 2024 Vertikal grafik PC
TS3 2024 Vertikal grafik mobil

Tæl Skridt kampagnen

Tæl Skridt er en landsdækkende kampagne, der handler om at få mere bevægelse, socialt samvær, sundere vaner og lidt venlig konkurrence ind i arbejdsdagen.

Kampagnen varer to uger hver gang, og for hver 10.000 skridt en deltager på holdet går, optjener han/hun 1 lod til holdet. Alle hold, der har optjent min. 1 lod deltager i lodtrækningen om pengepræmierne. Hver deltager vil maksimalt kunne indsamle 14 lodder til holdet svarende til, at man går i gennemsnit 10.000 skridt om dagen i kampagnens 14 dage.

Alle på holdet kan kun bidrage positivt til holdets samlede vinderchance. Alle skridt tæller.

Tæl Skridt er for alle på arbejdspladsen

Det er bevægelse uden omklædning og en let måde at starte de sunde vaner på. Tæl Skridt-kampagnen indbyder både til konkurrencementalitet og holdånd, når kollegerne dyster med og mod hinanden på tværs af afdelinger og geografi.

Vi klarer det praktiske

I finder ikke en nemmere måde at få hele arbejdspladsen i gang med bevægelse og sunde vaner. Vi tager os af al administrationen, medarbejderne melder sig selv til her på kampagnesitet, og I får kampagnematerialer og gode kampagneværktøjer.

For mange er det en øjenåbner, hvor få skridt de går på en normal arbejdsdag. Særligt folk med stillesiddende jobs skal gøre en ekstra indsats for at nå op på 10.000 daglige skridt. Tæl Skridt-kampagnen giver indblik i, hvad der skal til for at nå de 10.000 skridt og motivation til at få
det gjort.

Tæl Skridt arrangeres af Dansk Firmaidræt i samarbejde
med IT Heroes.

INDSEND SKRIDT MED MOBILEN

 

Du kan registrere dine daglige skridt fra mobiltelefonen. For at kunne indsende dine skridt pr. SMS skal du have registeret dit mobilnummer på din profil. Det samme mobilnummer kan ikke bruges på flere deltagere. Hvis du sender skridt flere gange på samme dag, lægges tallene automatisk sammen på hjemmesiden. Skridtene bliver registreret på den dag, du sender dem. For at indsende skridt skal du sende en SMS med teksten TS efterfuldt af et mellemrum og antallet af skridt. Beskeden sendes til 1272.

Har du stadig spørgsmål, kan du se de mest stillede spørgsmål og svar her

HåndmMobil

0