Stillesiddende arbejde

For mange er det en øjenåbner, hvor få skridt de går på en normal arbejdsdag.
Med Tæl Skridt kan du og kollegerne få kickstartet de gode vaner og få en aktiv pause i hverdagen.

På mange arbejdspladser er hverdagen ofte præget af flere timers stillesiddende arbejde foran computeren. Og ifølge forskning bliver det kun mere og mere udbredt, at vores moderne arbejdsliv lige så stille overtages af det stillesiddende kontorarbejde. Faktisk ser vi fra undersøgelser af arbejdsmarkedet, at jobs, der førhen involverede mere fysisk aktivitet, såsom transport og industri, også oplever, at arbejdstiden bliver fyldt med mere stillesiddende arbejde end førhen.

Det er altså en grundlæggende tendens, der påvirker en bred vifte af de danske arbejdspladser. Omend det er sundt at hvile sin krop, kan for megen stillesiddende arbejde have store konsekvenser for vores helbred. Men hvilke konsekvenser taler vi egentligt om, og hvad kan du gøre for at undgå disse? Det vil vi dykke ned i her på siden.

Gå med i næste Tæl Skridt kampagne

Tilmeld jeres hold

KONSEKVENSERNE VED STILLESIDDENDE ARBEJDE

Der er en lang række af negative effekter forbundet med et stillesiddende arbejdsliv. Det viser sig nemlig, at de medarbejdere, der – i deres vågne timer – er stillesiddende i mere end 13 timer om dagen, har dobbelt så stor risiko for at dø tidligt i forhold til de medarbejdere, der er inaktive i 11,5 timer om dagen. Forskerne konkluderede derfor, at et stillesiddende kontorarbejde over tid har en negativ påvirkning a la rygning, hvorfor der bør være en tilsvarende sundhedsadvarsel mod stillesiddende arbejde, som de advarsler, man kender fra cigaretpakkerne.

En af de vigtigste ting at have in mente, når vi taler bevægelse på arbejdspladsen, er derfor, at din krop er skabt til at røre sig. Hvis vi ønsker at passe på vores krop og helbred, er det dermed vigtigt at indtænke den aktive pause, som en væsentlig del af din hverdagsrutine, for netop at bryde det stillesiddende arbejde. Det skyldes især, at vores kredsløb, herunder blodcirkulation og hjerte, har brug for, at vi bevæger os for at kunne fungere optimalt.

Hvis du ikke sørger for at bevæge dig eller skifter arbejdsstilling med jævne mellemrum, kan du på sigt risikere at udvikle livsstilssygdomme, f.eks. type 2-diabetes og sågar rygerlunger. Grunden til, at stillesiddende arbejde også kan have konsekvenser for lungernes ydeevne skyldes, at dine lunger har mindre plads at udvide sig i, når du sidder ned en hel dag. Over tid kan dette altså resultere i en ringere lungekapacitet.

MOTIVER DINE HOLDKAMMERATER MED PLAKATER, TILMELDINGSLISTER, GODE RÅD OG ANDET GODT

FASTLÅST OG STILLESIDDENDE ARBEJDE GIVER RISIKO FOR RYGSMERTER

Generelt er menneskekroppen særdeles tilpasningsdygtig, hvilket er en positiv faktor, når vi sørger for at holde os aktive, siden det giver os en bedre fysik. Desværre har mange af os en ærgerlig tendens til at falde sammen, når vi sidder fordybet ved skrivebordet. Sidder du dermed en hel arbejdsdag sammenkrummet, tilpasser din krop sig til, at den dårlige holdning er normen, hvilket kan lede til længerevarende smerter.

Ifølge artikler, der undersøger ergonomi på arbejdspladsen, er det stillesiddende skrivebordsarbejde ikke i sig selv farligt. Risikoen for ryg- og kropssmerter opstår, når vi ikke sørger for at have variation i løbet af vores arbejdsdag over længere tid. Fastlåste arbejdsstillinger, masser af inaktiv siddetid og gentagende ensformige arbejdsbevægelser er således nogle af de hyppigste årsager til lidelser som nakke-, håndled-, ryg- og skuldersmerter hos medarbejdere.

Hvis der ikke gøres en indsats for at skabe aktive pauser i en hverdag fyldt med længerevarende sessioner af siddetid og dårlige arbejdsstillinger, kan det ende med at føre til mere alvorlige gener, såsom deciderede rygsygdomme og gigtskader. Det skyldes, at der sker en øget belastning på kroppens led og muskler, når vi sidder fastlåste og inaktive flere timer i streg.

Udover at resultere i mistrivsel hos den pågældende medarbejder kan dette føre til længere sygefravær og påvirke vedkommendes overordnede arbejdsevne. Siden kroppen er skabt til at være i bevægelse, argumenterer nogle professorer derfor for, at stillesiddende arbejde i sig selv kan klassificeres som en belastning.

Læs mere om sundhed på arbejdspladsen 

GODE GRUNDE TIL AT MELDE DIN ARBEJDSPLADS TIL TÆL SKRIDT

STILLESIDDENDE ARBEJDE FÅR DIT STOFSKIFTE TIL AT SOVE

Udover risikoen for et dårligt kredsløb og udvikling af kropsgenér, er der ligeledes videnskabelig evidens for, at stillesiddende arbejde kan være en helbredsrisiko i forhold til at opretholde et sundt stofskifte. Et studie fandt således, at langvarig inaktiv siddetid på kort tid igangsatte biologiske processer i kroppen, som bl.a. svækkede knogler og muskler.

Ifølge forskerne er disse biologiske processer relateret til forandringer i musklernes metabolisme. Det skyldes, at vores muskler hurtigt svinder ind, hvis vi ikke aktiverer dem regelmæssigt. En reduceret muskelmasse resulterer i en lavere muskelstyrke, hvilket har en negativ effekt på vores kondition og funktionsevne.

Læs mere om motion på arbejdspladsen

Samtidig betyder et tab i vores muskelmasse, at musklernes overordnede evne til at omsætte kulhydrater og fedtstof reduceres. Kombineret med det faktum, at ens daglige energiforbrug mindskes, når vi er stillesiddende i lange sessioner, risikerer dit stofskifte at blive negativt påvirket eller komme til at ”sove”.

Det betyder, at sandsynligheden for at tage på og få for meget fedt i blodet øges. I værste fald kan stillesiddende arbejde dermed bidrage til, at vi udvikler en inaktiv livsstil, hvilket i sidste ende kan lede til livstilssygdomme, f.eks. hjertekarsygdomme og type-2 diabetes.

I takt med at vi tilbringer mere og mere arbejdstid ved skrivebordet, bliver det således nødvendigt at undersøge, hvilken effekt øget siddetid egentligt har på vores krop og trivsel. 

Den gode nyhed er dog, at forskellige studier har vist, at regelmæssig fysisk aktivitet kan forebygge og bekæmpe disse negative konsekvenser, som stillesiddende arbejde kan medføre. 

Ifølge vurderinger fra sundhedseksperter bør voksne være fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen med en nogenlunde intensitet for at have effekt.

Derfor skal I deltage i Tæl Skridt

FÅ EN AKTIV PAUSE I DET STILLESIDDENDE ARBEJDE MED TÆL SKRIDT

Du behøver heldigvis ikke udføre store omvæltninger i din normale hverdag for at opleve en positiv effekt på både humør og dit mentale såvel fysiske helbred. Derfor er Tæl Skridt kampagnen en god måde at få kickstartet dit gode vaner, fordi det er en enkelt måde at få motion på programmet. Du vil med garanti blive overrasket over at se det faktiske antal skridt, du går i løbet af en normal arbejdsdag.

Udover at være det første skridt på vejen til et sundere arbejdsliv, er kampagnen samtidig en oplagt måde at ryste kollegaerne sammen på. Forskellige studier har her vist, at blot 5×10 minutters ugentlig fællesmotion med kollegaerne øger den sociale kapital i teamene på arbejdspladsen. Derudover kan kollegamotion være med til at øge produktiviteten, mindske sygefravær og ikke mindst hjælpe med at forebygge kropsgenér. Generelt er der mange gode grunde for både medarbejdere og arbejdsgivere til at deltage i Tæl Skridt. 

Søger du inspiration til, hvordan du kan opbygge et Tæl Skridt univers på din arbejdsplads, kan du tjekke vores specialdesignede materiale samt dykke ned i vores forslag til teambuilding aktiviteter og øvelser, der kan skabe en aktiv pause i det stillesiddende arbejde.

Lad os holde kontakten

Tæl Skridt kampagnen

Tæl Skridt er en landsdækkende kampagne, der handler om at få mere bevægelse, socialt samvær, sundere vaner og lidt venlig konkurrence ind i arbejdsdagen.

Kampagnen varer to uger hver gang, og på de to uger skal deltagerne forsøge at gå mindst 10.000 skridt om dagen. Alle, der når de 10.000 skridt i 8 ud af kampagnens 14 dage, deltager i lodtrækningen om 25.000 kr. 

Tæl Skridt er for alle på arbejdspladsen

Det er bevægelse uden omklædning og en let måde at starte de sunde vaner på. Tæl Skridt-kampagnen indbyder både til konkurrencementalitet og holdånd, når kollegerne dyster med og mod hinanden på tværs af afdelinger og geografi.

Vi klarer det praktiske

I finder ikke en nemmere måde at få hele arbejdspladsen i gang med bevægelse og sunde vaner. Vi tager os af al administrationen, medarbejderne melder sig selv til her på kampagnesitet, og I får kampagnematerialer og gode kampagneværktøjer.

For mange er det en øjenåbner, hvor få skridt de går på en normal arbejdsdag. Særligt folk med stillesiddende jobs skal gøre en ekstra indsats for at nå op på 10.000 daglige skridt. Tæl Skridt-kampagnen giver indblik i, hvad der skal til for at nå de 10.000 skridt og motivation til at få
det gjort.

Tæl Skridt arrangeres af Dansk Firmaidræt i samarbejde
med IT Heroes.

VIGTIGE DATOER TIL NÆSTE TÆL SKRIDT KAMPAGNE

INDSEND SKRIDT MED MOBILEN

 

Du kan registrere dine daglige skridt fra mobiltelefonen. For at kunne indsende dine skridt pr. SMS skal du have registeret dit mobilnummer på din profil. Det samme mobilnummer kan ikke bruges på flere deltagere. Hvis du sender skridt flere gange på samme dag, lægges tallene automatisk sammen på hjemmesiden. Skridtene bliver registreret på den dag, du sender dem. For at indsende skridt skal du sende en SMS med teksten TS efterfuldt af et mellemrum og antallet af skridt. Beskeden sendes til 1272.

Har du stadig spørgsmål, kan du se de mest stillede spørgsmål og svar her

HåndmMobil

0